Placuszki z płatków jaglanych i banana to mój hit odkąd Nelka jest zdolna do przeżuwania pokarmu. Te, które Wam pokażę są przepyszne. Jemy je solo, lub z rożnymi dodatkami (np jogurt naturalny, dżem, owoce). Piszę jemy, bo to posiłek dla każdego. Zarówno ja jak i Olafek, czy wspomniana wyżej nasza już roczna Nelka – uwielbiamy placuszki jeść w szczególności na śniadanie. Nawet dziś, gdy mój pierwszoklasista jechał na wycieczkę do kina spakowałam mu kilka na drogę. Są przepyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu – a to dla mnie niezwykle ważne, bo ostatnio mam jeszcze mniej czasu niż zawsze, no i jako mama ząbkującego od pół roku dziecka jestem totalnie niewyspana i sfrustrowana, a co za tym idzie nie chce stać przy garach dłużej niż 4 minuty;). Na moim prywatnym instagramie(@basiasmoter) ostatnio się pomyliłam i napisałam Wam, że te placuszki są z płatków owsianych – ehhh – przepraszam, chodziło mi o płatki jaglane. Aczkolwiek z płatków owsianych też muszą być dobre. Jak widzicie na instagramie zawsze wszystkie newsy z mojego życia są w pierwszej kolejności – więc jeśli szukasz pomysłu np na szybkie śniadania, które wychodzą nawet jak trzymasz dziecko na rękach (opcjonalnie;) – możesz też trzymać książkę, notes, lub telefon ;)). To już nas wiele łączy 🙂 A jeśli jeszcze mnie nie obserwujesz na insta – no to poświęć chwilkę i to nadrób – jutro pewnie znowu wrzucam na stories przepis na szybkie i proste śniadanie. I tak cyklicznie, co tydzień 🙂
Placuszki z płatkami jaglanymi i bananem
Placuszki z płatkami jaglanymi i bananem
Skąd pomysł na takie śniadanie? Zaczęło się bardzo standardowo – praktycznie tylko to miałam w domu, a że było zimno i nie chciało mi się ubierać i wychodzić do sklepu to wpisałam szybko w cookidoo frazę “płatki jaglane” – pojawił się przepis na placuszka z płatków jaglanych z malinami, którego można upiec w piekarniku. Z pewnością będzie pyszny, ale ja nie mam: ani czasu na nagrzewanie piekarnika, ani 20 minut aby placuszek się upiekł, ani nie miałam też świeżych malin. Stwierdziłam: zaryzykuję, zmienię trochę przepis i zrobię placuszki na patelni. Tym bardziej, że od mamy ostatnio dostałam super nieprzywierającą patelnie – idealną na placuszki smażone bez tłuszczu 🙂 – więc, tak moje kochane – będzie dużo beztłuszczowych przepisów na blogu :). Jeśli lubicie Basia Smoter Blog na Facebooku to możecie być spokojne – wrzucę tam informację, gdy te wpisy się pojawią – nic nie przegapicie. Ale przejdźmy do rzeczy.
Przepis na placuszki z płatków jaglanych
Przepis na placuszki z płatków jaglanych
Do przygotowania placków z płatków jaglanych potrzebujesz:
- 3 dojrzałe banany
- szklankę płatków jaglanych
- 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- 3 jajka
- minimum chęci 😉
Wrzucamy wszystko do miski i blendujemy ze sobą. Ja to robię w TM. 15 sekund/ obroty 6,5
Placuszki z płatków jaglanych – przepis
Placuszki z płatków jaglanych – przepis
Następnie ciasto porcjami nakładamy na rozgrzaną patelnie. Specjalnie sprawdziłam, gdybyś chciała wiedzieć – moja nowa patelnia to dokładanie ta. I tak na małym ogniu smażę placuszki do zarumienienia – przeważnie są to 2 minutki z jednej strony i jedna z drugiej. Mega prosty przepis, prawda? Żeby życie było tak proste jak przepisy, które tutaj dla Was piszę :).
Jestem przekonana, że placuszki Tobie i jeśli masz dzieciaki to i im zasmakują. Koniecznie upewnij się, że jesteś już ze mną na moim prywatnym instagramie (@basiasmoter) i Facebooku – Basia Smoter Blog.
No i do zobaczenia w kolejnym wpisie. Buziaki, Twoja Basia :*
A….. i bym zapomniała. Na blogu już kiedyś był przepis na placuszki z marchewki – jejku ale one były pyszne. Zerknij i zainspiruj się 🙂 Polecam też to Spaghetti z tuńczykiem.