Przepis na pączki, to nie czarna magia. Mam dziś dla Was najszybszy i najprostszy przepis na pączki jaki znam. Nie wymaga on talentu kulinarnego i raczej nie da się go zepsuć – jak dobrze wiecie ja właśnie w takich przepisach gustuje. Nie jestem osobą, która również lubuje się w staniu przy garach, więc fakt, że zrobienie tych pączków trwa kilka minut to niewątpliwy w moich oczach atut tego przepisu. Od razu zaznaczam, że nie są to pączki, dla tych którzy liczą kalorie. Ale chyba nikt taki nie je pączków. Smażę je na oleju – co jest mało dietetyczne, ale uważam, że raz za czasu, przy tłustym czwartku, który jest już przecież za chwilkę można. Prawda?
Przepis na pączki.
Przepis na pączki.
Ciasto na pączki robi w Thermomixie, ale jeśli go nie masz, to bez problemu zrobisz je mikserem, czy nawet taką zwykłą rogolką – i tutaj psikus. Słowa “rogolka” nie ma w słowniku, a ja całe życie mówię tak i u mnie w rodzinnym domu mówiło się rogolka na ten właśnie przyrząd. Dajcie znać jak w Waszych domach mówi się na rogolkę. Jestem bardzo ciekawa.
Ten przepis jest z serkiem homogenizowanym i bez marmolady. Jeśli znajdę czas, to jeszcze przed tłustym czwartkiem wrzucę na bloga wpis na równie banalne w wykonaniu i równie dobre pączki z marmoladą i faworki. A tymczasem jeśli jesteście nowi na blogu i nie chcecie przegapić innych prostych i smacznych przepisów to zachęcam do polubieniu Basia Smoter Blog na Facebooku nic Was nie ominie – informuję tam o każdym nowym wpisie, przepisie i sprawdzonej poradzie urodowej. Aby już nie przedłużać.
Przepis na pączki.
Przepis na pączki.
Do przygotowania pączków, a właściwie pączusiów z serka homogenizowanego potrzebujesz:
- 300 gram serka homogenizowanego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 gram mąki pszennej
Jak widzicie moje pączki są wielkości połowy tradycyjnego pączka. A to temu, że raz: wole mniejsze porcje, a dwa: robiąc je na patelni zużyłam mniej oleju.
Jak zrobić pączki?
Jak zrobić pączki?
Przepis jest banalnie prosty: wszystkie składniki ze sobą mieszasz 🙂 . W urządzeniu wielofunkcyjnym 25 sekund, obroty 3. A mikserem lub rogolką do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie rozgrzewasz olej na głębokiej patelni. Wrzucasz łyżkę ciasta – możesz sobie pomóc drugą łyżką. Ja przy takim smażeniu na raz zrobiłam około 7 pączków. Po 1,5 minuty przekładam pączki na drugą stronę, smarze kolejne 1,5 minuty i GOTOWE! Wyjmij pączki i połóż na ręczniku papierowym – aby wchłonął tłuszcz. Następnie pączki możesz obtoczyć w cukrze, posmarować dżemem – lub czym tylko chcesz 🙂
Mam nadzieję, że te pączusie będą również Wam smakować. Jeśli nie widziałyście innych przepisów na blogu, to poniżej wklejam kilka fajnych pomysłów na likiery i drinki. Do zobaczenia na moim prywatnym instagramie – basiasmoter. No i oczywiście na Facebooku. Buziaki, Wasza Basia.
> Przepis na słodki likier z krówek.
> Przepis na prosty likier z Nutelli.
> Brzoskwiniowy musujący drink. Pycha!
> Porównanie podkładów z Clinique – poznaj moich ulubieńców.
> Życie bez ściemy. Wykorzystywanie dzieci w internecie.