Ciasto czekoladowe bez czekolady – to jest pyszne. Ciasto z czerwonej fasolki.

Autor: Basia Smoter
0 komentarz


Ciasto czekoladowe bez czekolady – to mogło się nie udać. Ba! Byłam pewna, że się nie uda, ponieważ jak może wyjść dobrze ciasto czekoladowe bez czekolady, jajek i w dodatku bez mąki??  Teraz muszę Wam powiedzieć, że jest równie dobre i szybkie w przygotowaniu jak moje i Wasze najlepsze ciasto czekoladowe, mowa dokładnie o tym. Mało tego, moje dziecko w ogóle nie zauważyło, że to ciasto nie jest czekoladowe i to jest dla mnie największy szok, ponieważ okazuje się, że ten przepis na Ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko prosty ale i PYSZNY!


 

brownie wege




 






Przepis na ciasto z czerwonej fasoli


 


Aby przygotować wyżej zachwalane przeze mnie ciasto z czerwonej fasoli musisz mieć nie tylko chęci;). Jakieś składniki też są potrzebne i już wypisuje co musisz kupić: 




  • dwie puszki czerwonej fasoli, chodzi nam o 440gram odsączonej i opłukanej fasolki
  • cukier waniliowy – saszetka
  • 70gram kakao – naturalnie, nie słodzone
  • 160 gram cukru – zmielonego na cukier puder, lub cukru pudru
  • 20 gram siemienia lnianego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram oleju
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 gram wody
  • szczypta soli 
  • 90 gram żurawiny – ja dodała, Ty nie musisz 😀





 


Jak dobrze wiecie jestem posiadaczką sprzętu typu Thermomix, ale to ciasto bez problemu wyjdzie Wam i bez tego urządzenia. Zacznijmy od kolejnych kroków…






ciasto z czerwonej fasoli






Jak zrobić ciasto z czerwonej fasoli?


 


1. Włączamy piekarnik – 180C. 


2. Siemienie lniane blendujemy (w TM 20s/obr10). Przesypujemy do miseczki, talerzyka, czy szklaneczki i mieszamy z wodą około 4 minutki.


3. Zmielony cukier  (w TM 30s/obr10) lub gotowy cukier puder, łączymy z olejem, fasolą, kakaem, cukrem waniliowym, sodą, solą, namoczonym siemieniem lnianym i proszkiem do pieczenia i wszystko razem blendujemy na jednolitą masę. W TM zajęło mi to 30 sekund/ obroty8 .


4. Dodajemy do wszystkiego żurawinę i mieszamy, w TM na obrotach wstecznych 4/7s.


5. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez około 43minuty. Ja piekłam na sylikonowej formie, mniej więcej takiej jak tutaj możesz sprawdzić, więc nie natłuszczałam jej olejem i nic mi nie przywarło. Natomiast jeśli masz tradycyjną brytfannę (20cmx20cm) fajnie chyba będzie jak wyłożysz ją papierem do pieczenia, czy posmarujesz olejem. 


 


 


Moje ciasto z wielkim smakiem zjadłam w połączeniu ze śliwkami. Pychota! Z przyjemnością bym posmarowała je moim ulubionym dżemem. Pamiętacie przepis na dżem z truskawek i jabłek? Kilka dni temu dostałam od sąsiadki całą reklamówkę gruszek. Będę więc robiła dżem gruszkowy i kilka innych prostych i pysznych cudów kulinarnych. Jeśli jesteście ciekawe moim kolejnych pysznych i szybkich przepisów to upewnijcie się, że lubicie już Basia Smoter Blog na Facebooku – tam wrzucam informację o każdej nowości na blogu. A jeśli nie widziałyście poprzednich wpisów to zerknijcie w poniższe linki, mogą Was zainteresować :). Buziaki i do zobaczenia na instagramie(basiasmoter), Wasza Basia.


 


> Tarta na gotowym cieście francuskim. Pyszna i szybka w przygotowaniu.


> Przepis na domową czekoladę do picia. Najlepszy!


> Spaghetti z tuńczykiem. Wasz ulubiony przepis.


> Koktajl ze szpinakiem na 3 sposoby.


> Zupa a’la pizza – genialny smak.




      

ciasto czekoladowe bez czekolady













Podobne posty

Napisz komentarz