Siedzę i planuje swoje cele na przyszły rok, a w ręku trzymam herbatę. To idealna pora na to, aby podać Wam przepis na cytryny w syropie z imbirem. Według mnie są pyszne. Do herbaty i do wody, aby zrobić taką pseudo lemoniadę. W dodatku jak wiadomo: cytrynka to zdrowie, imbir też, z cukrem troszkę gorzej, ale jeszcze nie znalazłam zamiennika cukru w takich syropach – ale dla kogoś kto słodzi herbatę nie powinno to być problemem. Przypominam też, że możecie być ze mną na bieżąco, na moim prywatnym instagramie – basiasmoter – zapraszam, może dziś opowiem Wam na instastory troszkę o moich celach na ten rok. Jesteście zainteresowane?
Cytryny w syropie z imbirem.
Cytryny w syropie z imbirem.
Jak dobrze wiecie, mam Thermomix. Przepis, który Wam napiszę jest również na urządzenie tego typu. Ale to nie oznacza, że nie możecie zrobić tego w zwykłym garnku. Wszystko się da, ale pierwsze napiszę Wam jak ja robię cytryny w syropie w Termomixie, a później napiszę jakbym je zrobiła gdybym tego urządzenia nie miała. Zacznijmy od składników:
- 300 gram cukru
- 250 gram wody
- 80 gram soku z cytryny
- 30 gram korzenia imbiru
- 4 cytryny
Do Thermomixa wrzucam: cukier, wodę, sok z cytryny, cienkie plasterki imbiru. Na naczyniu umieszczam koszyczek i układam w nim plasterki cytryny. TM ustawiam na 10minut – 100stopni – obroty 2.
Po 10 minutach wszystko jest gotowe. Wystarczy tylko, przełożyć cytryny do naczynia i zalać syropem z kawałkami imbiru. Na cytryny w syropie warto przygotować słoiki o łącznej pojemności około litra. Jak dla mnie te cytrynki smakują genialnie. Zastanawiałam się przez chwilkę, czy da się je zawekować, ale jeszcze nie próbowałam.
Przepis na cytryny w syropie
Przepis na cytryny w syropie
Robiąc cytryny w syropie w zwykłym garnku, bazując właśnie na tym najlepszym przepisie zrobiłabym tak: woda, cukier, sok z cytryny oraz posiekany imbir wrzucam do garnka, nakładamy sitko do gotowania na parze – np takie i układamy na nim plasterki cytryny. Następnie całość gotujemy pod przykryciem przez 10 minut – na małym ogniu – raz za czas mieszając syrop. Lub robimy wszystko na podobnej zasadzie w garnku do gotowania na parze – np takim.
Tak przygotowane cytryny w syropie z imbirem smakują genialne do herbaty, lub do samej wody. W dodatku, gdy włożymy je do ładnego słoiczka mogą stać się idealnym upominkiem od serca dla bliskiej osoby, czy świetnym pomysłem na dzień babci, czy dziadka. Dajcie znać, czy chcecie abym jeszcze w styczniu dodała jakieś ekspresowe i proste przepisy na dodatki do herbat. Ja sama jestem miłośniczką herbat i mogę się z Wami podzielić kilkoma sprawdzonymi przepisami, które nie wymagają zdolności kulinarnych – jak wiecie z tym u mnie słabo 🙂 – a smakują obłędnie. Jeśli chcecie być z nimi na bieżąco to przypominam, że warto być ze mną na Facebooku i lubić – Basia Smoter Blog, ponieważ tam informuję o każdym nowym wpisie. A jest naprawdę ciekawie, prawa? Do zobaczenia, Wasza Basia.
Jeśli jesteś tu pierwszy raz, to te linki mogą Cię zaciekawić:
> Tabletki hormonalne, brać czy nie brać? Moja i Wasze historie.
> 5 kosmetyków, które mają największy wpływ na urodę.
> Maseczka z żelatyny na wągry. Poznaj domowy przepis.
> Dieta Ani Lewandowskiej, czy Ewy Chodakowskiej. Co wybrałam i dlaczego.
> Poznaj inne przepisy na blogu.