Skorupki z jajek – idealny suplement na łamliwość paznokci i włosów, krwawiące dziąsła, katar, bezsenność i odchudzanie.

Autor: Basia Smoter


O tym, że jajka zawierają bardzo dużo cennych i zdrowych składników, wie chyba każdy. Ale co ze skorupkami od jajek, które zawsze lądują w koszu lub oddawane są do karmienia kur. Jeśli nasze jajka są “swojskie” – od “szczęśliwych kur”. Stanowią świetną porcję węglanu wapnia, oraz mikro i makro elementów, niezbędnych do tego aby być piękną i zdrową. Miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i wiele innych cennych mikro i makro elementów – bo aż 25 to idealna bomba odżywcza dla naszych paznokci, włosów i skóry. Jednak co jest w dzisiejszych czasach najważniejsze? Skorupki jajek są w stanie usunąć z naszego organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Musisz się ze mną zgodzić, że nie warto wyrzucać tak cennego i naturalnego surowca do kosza. Tym bardziej, że skład skorupek jest bardzo zbliżony do składu naszych kości. Przez co wszystkie zawarte w skorupkach dobra, będą się świetnie wchłaniać i wpływać w korzystny sposób na nasze stawy i pomagają w leczeniu osteoporozy.  Jak przygotować skorupki jajek do spożycia? To jest prostsze niż myślisz.


  





 



 


Jak przygotować skorupki z jajek do jedzenia?





Ważne jest aby dokładnie umyć skorupki jajek. Pozbyć się z nich reszty jajka, ale nie usuwać z nich błony, która jest bogata w składniki odżywcze. Skorupki jajek gotujemy we wrzącej wodzie około 5-10 minut, ma to na celu pozbycie się bakterii, które mogły znajdować się na jajkach. Kolejnym ważnym elementem jest wysuszenie naszych skorupek. Możemy położyć je na blaszce z piekarnika. Poczekać aż wyschną i lekko je podpiec w piekarniku – około 10 minut w 180 stopniach. Następnie mielimy skorupki na pył. Długość mielenia zależy od mocy naszego miksera, blendera, thermomixa. Wiem, że sporo osób mieli skorupki również w młynku do kawy. Tak przygotowany proszek możemy trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku z dala od wilgoci nawet miesiąc. Jak go spożywać? Możesz dodawać łyżeczkę sproszkowanych skorupek do: zup, sałatek, czy koktajli. Skorupki jajek w diecie sprzyjają również odchudzaniu i zmniejszają kaloryczność posiłku – dzięki zawartości jonów wapnia.


 




Skorupki z jajek, do czego wykorzystać? 





Wyżej wymienioną wersję stosuje do jajek, które rozbijam na ciasto lub jajecznicę. A co zrobić ze skorupkami z ugotowanych jaj? Nigdy nie próbowałam ich proszkować do spożycia – po prostu nie chce mi się dokładnie wyciągać ze skorupek resztek jajka – wiem lenistwo :). Ale to jest najlepsza odżywka i nawóz dla roślin. W końcu skorupki maja genialne składniki odżywcze. Skruszone skorupki z jaj możemy wsypać do doniczki lub pod uprawy. Wyczytałam gdzieś, że skorupki jajek skutecznie odstraszają ślimaki, które mają wtedy trudność z dostaniem się do naszych roślin. Skorupki jajek podobno świetnie radzą sobie z przyswajalnością brudu z naszych ubrań, czy firanek. Skorupki wrzucamy do materiałowo woreczka i wiążemy (oczywiście nie te z farbowanych jaj:)) – tak aby nie wydostały się podczas prania. Powinno to dodatkowo wzmocnić jakość prania – ja jeszcze tego nie próbowałam. Ale jeśli Wy macie już pranie ze skorupkami za sobą – dajcie koniecznie znać jak efekty.








Mam nadzieję, że nie będziecie już marnować i wyrzucać tak cennego surowca jakimi są skorupki. Nie raz wydajemy kupę kasy na suplementy – nie dostrzegając tego co mamy pod nosem, a to przeważnie jest najbardziej przyswajalne przez nasz organizm. Żadną tajemnicą nie jest to, że przecież natura daje nam najlepsze rozwiązania.  Zgadzam się, że czasami ciężko jest żyć w zgodzie z naturą, szczególnie gdy żyjemy w wiecznym pośpiechu i stresie, a to co fundują nam sklepy mija się z pierwotną wersją naturalnych produktów. Dlatego niebawem na blogu będzie więcej domowych, praktycznych i skutecznych sposobów na łamliwe i kruche paznokcie, słabe włosy oraz cerę z niedoskonałościami. To są bardzo cenne informacje dla każdej z nas, dlatego upewnijcie się że nie przegapicie tej wiedzy. Obserwujcie bloga, polubcie Basia Smoter Blog – chodź zakładam że to robicie już od dawna :), zapraszam również na mój prywatny profil na instagramie – basiasmoter, wtedy z pewnością nie przegapicie tych cennych wskazówek. Tradycyjnie odsyłam Was również do innych ciekawych linków. Buziaki, Wasza Basia.








> Masz rumieńce? Sprawdź czego musisz unikać.


> Najlepsza domowa maseczka na przebarwienia i blizny po trądziku.


> Zmarszczki pod oczami. Czy kremy faktycznie pomagają? 


> Strzyżenie gorącymi nożyczkami. Idealny sposób na rozdwojone końcówki.


> Suche skórki na twarzy. Jak sobie z nimi radzić?


> USG piersi – jak wygląda oczami pacjentki. Kiedy wykonać i ile kosztuje.


 


 


Podobne posty

Napisz komentarz