Krem pieczarkowy, zupa krem z pieczarek. Prosty, szybki i smaczny przepis na delikatną zupę – krem z pieczarek.

Autor: Basia Smoter


Krem pieczarkowy to jedna z zup, której chyba nie da się zepsuć i powinna wyjść każdemu. Dzisiaj na moim istagramie – basiasmoter w relacjach obiecałam Wam, że na blogu pojawi się przepis na pyszną i kremową zupę pieczarkową. Dotrzymuję słowa. Będzie tak jak musi być, czyli: szybko, łatwo i pysznie. Zgadzam się, że nie zawsze jest łatwo być szefem kuchni i problemem nie zawsze jest brak umiejętności, ale brak znajomości kluczowych przepisów, ponieważ gotowanie przepysznych dań nie musi być skomplikowane i nie musimy poświęcać na nie godzin swojego cennego czasu. Dlatego zamieszczam Wam tutaj kolejny szybki, prosty i smaczny przepis na obiad, a o kolejnych przepisach które warto znać dowiecie się obserwując bloga, lubiąc Basia Smoter Blog na Facebooku i mój prywatny profil na instagramie o którym wspomniałam Wam wcześniej – basiasmoter.



krem pieczarkowy




 


Krem z pieczarek – przepis. 





Do przygotowania kremu z pieczarek potrzebujesz:


– 400 g pieczarek


– 2 średnie cebulki


– ząbek czosnek


– kostka rosołowa


– łyżka mąki ziemniaczanej


– 2 łyżki mąki pszennej


– szczypta pieprzu


– szczypta soli


–  100 gram serka topionego śmietankowego


– 3/4 szklanki śmietany 18% – około 180ml


– łyżka masła – około 30 g


– natka pietruszki 


 

zupa krem z pieczarek





 


 


Zupa krem z pieczarek.  





Myjesz i obierasz: pieczarki, cebulę, czosnek. Jeśli posiadasz urządzenie rozdrabniające to nie musisz siekać ręcznie tych warzyw. Wrzucasz je do naczynia i rozdrabniasz. Dla przykładu w urządzeniu typu Thermomix jest to 10 sekund/obroty 5. Następnie dodajesz do warzyw wszystkie składniki – ale, bez pietruszki. I mieszasz je ze sobą (w urządzeniach 3 sekundy – obroty 5). Całość zalewasz litrem wody i gotujesz na średnim ogniu przez 22 minuty – raz za czas mieszając, lub w urządzeniach wielofunkcyjnych – 90’C/obr2/22m. 2 minuty przed końcem dodajesz posiekaną – lub nie – natkę pietruszki. I tutaj jeśli chcesz aby Twoja zupa była gładziutkim i jednolitym kremem z pieczarek – wszystko blendujesz i miksujesz na jednolitą konsystencje (40s/obr8). Jeśli nie przeszkadzają Ci kawałeczki pieczarek – możesz już się zajadać pyszną zupą pieczarkową. Ja tą zupę uwielbiam z grzankami, a Olafek z makaronem, można też dodać groszek ptysiowy – w prostych słowach – kto co lubi. 


 

krem z pieczarek





 





Zupa z pieczarek jest niezwykle pyszna i delikatna. Jeśli ktoś potrzebuje mocniejszych smaków to może dorzucić więcej cebulki lub pieprzu. Tradycyjnie zachęcam Was do śledzenia mnie na Facebooku – Basia Smoter Blog oraz Instagramie – basiasmoter. Mam też dla Was kilka przydatnych linków, w tym dwa z innymi moimi banalnymi przepisami, które już pokochaliście.





> Tarta  na gotowym cieście francuskim – palce lizać.


> Szybki i prosty przepis na ciasto czekoladowe.


> Najlepsza domowa maseczka na blizny po trądziku.


> Skorupki z jajek. Co z nimi robić? Idealny suplement diety.


> Sylikony, czy naprawdę pomagają chronić końcówki włosów przed uszkodzeniami.


> Maść ichtiolowa – na co tak naprawdę działa maść za kilka złotych.




 
zupa pieczarkowa






 


Podobne posty

Napisz komentarz